MUNDOS REFLEXIONADOS   

Ecodialogo: Cap a una ética ambiental

Manuela Gómez
Educadora y formadora de profesores 

mgome243@pie.xtec.es

Ecodialogo és un material educatiu editat en cinc llengües i en suport cd-rom. Conté una proposta àmplia que combina exercicis de reflexió filosòfica, continguts d’educació ambiental i recursos provinents del món de l’art, especialment pintura, poesia i música. Aquest material és el resultat d’un projecte europeu Comènius, que ha estat coordinat a Catalunya pel Grup IREF (Innovació i Recerca per l’Ensenyament de la Filosofia).  

L'educació ambiental, tan necessària i urgent, requereix conèixer el medi i reforçar la capacitat d'observació, de comprensió, de relacionar causes i efectes, de buscar alternatives, etc. per tal de generar i consolidar noves pràctiques de convivència, tant en la vida personal com en la col·lectiva.

Això implica una nova relació entre les persones i el medi. Ens trobem, doncs, davant d'un desafiament nou i insòlit en la història de la humanitat, que resulta desconcertant per alguns i notablement desafavoridor per altres.

Per entendre i actuar davant d’aquest canvi, tant efectivament com afectivament, hem bastit un material educatiu que reuneix una colla de recursos per afavorir la reflexió sobre l'entorn. L'ètica i l'estètica en són els puntals i les habilitats de pensament l'eina de reflexió.

Pel filòsof Hans Jonas (1903-1993) capdavanter d’una ètica basada en la responsabilitat, cal una nova ètica perquè les antigues tenen limitacions, com ara la consideració de l'ésser humà com a ésser estable. Segons ell, cal que considerem no sols el present, sinó que també ens hem d’ocupar de les futures generacions. Aquesta  preocupació assenyala cap a una nova responsabilitat que té en compte les conseqüències de l'acció, fins i tot de l'acció imprevisible, i proposa una ètica que s'ocupi del futur, per això busca una formulació de nous imperatius a la manera kantiana:

-Actua de tal manera que els efectes de la teva acció no siguin destructius per la futura possibilitat d'una vida humana autèntica a la Terra.

-En la teva acció moral actual, afegeix com a objectiu la integritat futura de l'ésser humà

-Actua de tal manera que els efectes de la teva acció siguin compatibles amb la vida humana a la Terra.

-Caldria que deixéssim a les generacions futures, un univers almenys no pitjor de com l'hem trobat.

Aquest és un llegat que no podem traspassar directament, cal molta reflexió per arribar-hi i també molt diàleg i moltes capacitats per adonar-se de la importància d’aquest repte. És per això que hem pensat de preparar un material que es pugui treballar a les escoles, a distintes associacions de medi ambient, a grups d’esplai, etc. I que ajudi a fer créixer aquesta consciència d’interacció entre home i entorn.

 

Sobre ECODIALOGO  

El conjunt de propostes i activitats que es presenten a ECODIALOGO (1) han estat desenvolupades en el marc del programa Sòcrates de la Comunitat Europea en el camp de l’educació. ECODIALOGO té com a objectiu potenciar l’educació ambiental en l’escola des de la reflexió filosòfica i sobre unes bases interdisciplinàries i interculturals. Hem intentat harmonitzar:

·         La proposta educativa Filosofia 3/18 (2) que té com a objectiu fonamental introduir la reflexió filosòfica en l’educació per ajudar els estudiants a pensar millor per ells mateixos.

·         Continguts bàsics d’educació ambiental i sostenibilitat

·         Recursos que provenen del món de l’art, especialment la pintura, la música i la poesia.

 

Filosofia i educació ambiental  

La filosofia com a disciplina ens ajuda a clarificar qüestions a les quals no s’ha donat resposta d’una vegada per sempre. Aquestes qüestions han de ser constantment revisades a la llum dels canvis i necessitats que, dia a dia, es van produint. Són qüestions controvertides i genèriques que cap disciplina científica està equipada per tractar de manera aïllada. Algunes d’aquestes qüestions són grans conceptes de la tradició filosòfica, com ara: relació entre naturalesa i cultura, vida i mort, permanència i canvi, realitat i aparença, veritat i bellesa, coneixement i llenguatge, llibertat i determinisme, llibertat i responsabilitat, etc. Aquestes qüestions són transcendentals per la vida humana perquè hi vivim a dins, és a dir, el sentit de les nostres vides depèn del significat que atorguem a aquests conceptes. 

En relació amb l’educació ambiental, la reflexió ètica es fa imprescindible. Aquesta necessitat no respon només a una necessitat de valors i límits en un món on quasi tot és possible, sinó que també és l’àmbit on es manifesta la fragilitat per la qual travessen les nostres concepcions del món. En aquest sentit, la reflexió ètica és reflexió filosòfica. És a dir: desig d’un model racional al qual apel·lar i al qual referir temes fragmentats als quals ens veiem obligats a fer front.

D’altra banda, la relació que els éssers humans mantenim amb l’entorn està mediada per idees, per concepcions del món que hem heretat o que construïm personalment. Per això, podem dir que les idees constitueixen l’entorn humà. Pensar sobre l’entorn i sobre com ens hi relacionem fa que ens comportem de la manera que ho fem. Treballar amb l’entorn és, doncs, treballar amb idees.

Per això, proposem la relació entre diàleg filosòfic i educació ambiental. Fomentar el diàleg filosòfic en educació implica crear les condicions perquè els nens i nenes participin en converses que prenen la forma d’una investigació disciplinada per la lògica, i on hi son presents les consideracions metacognitives, com ara: quina és la nostra relació amb la naturalesa? què fa que una raó sigui millor que una altra?, ¿pot passar que un determinat comportament amb la naturalesa sigui legal i incorrecte a la vegada?, en base a quin criteri A és millor que B?, com sabem que una afirmació és vertadera?, és el progrés quantitatiu o qualitatiu?, etc.

Podria semblar que l’educació primària és massa aviat per a mencionar aquestes qüestions fonamentals. Però és en aquesta edat quan els nens i nenes tenen construïda una extensa xarxa d’hipòtesis i teories gràcies a les quals s’expliquen a sí mateixos com funciona el món. Usen habitualment termes com veritat, bé, just, bell, respecte, però rarament l’escola els ajuda a reflexionar sobre el significat i ús d’aquests  termes.

A més, en aquesta etapa de formació d’hàbits, els estudiants han d’experimentar en la seva pròpia pell què vol dir investigar dialògicament en una atmosfera de cooperació intel·lectual i respecte mutu. Considerem que aquesta pràctica és una condició indispensable per a l’educació de futurs ciutadans capaços de cooperar, investigar i dialogar sobre la relació que volen i que és possible mantenir amb el medi ambient.

 

(1) ECODIALOGO es presenta en format cd-rom, està escrit en cinc llengües: català, castellà, anglès, portuguès i alemany, i  us el pot facilitar el Grup IREF, que ha coordinat aquest treball. El Grup IREF és al carrer Sant Agustí 3-5, Barcelona, tel 932179761; www.grupiref.org  En aquesta pàgina web podeu trobar una mostra del cd.

(2) Filosofia 3/18 és una proposta educativa que prové del projecte conegut internacionalment com a "Philosophy for Children". Es tracta d'un projecte que concreta el desig general a l'ensenyar a pensar de manera autònoma, creativa i raonable. En àmbit de llengua catalana el Grup IREF és qui s’ocupa de la difusió, formació d’ensenyants i creació de nous materials.

Próximo >